duminică, 6 decembrie 2009

mici întîmplări care te fac să meditezi asupra lipsei de educație a părinților

ieri, la farmacie. o fetiță de 6-7 ani, singură, cu un bilețel în mina, se căznește să lămurească farmacista:
-pilula de...
farmacista aruncă un ochi pe bucățica de hirtie pe care fetița o ținea în mina:
-pilula de a doua zi ?
-da! spune fetița vizibil ușurată.
-să vad ce am, dacă am... spune farmacista și incepe să caute in sertare.
deja noi, cei 5-6 adulți de la cele 2 case, deveniserăm atenti și probabil fiecare incepuse să-și incropescă o părere despre nefirescul situației.
farmacista se intoarce și-i spune fetiței, pe ton de glumă:
-uite, am găsit, dar ai grijă să nu mai rămîi gravidă!
lumea rîde zgomotos.
-dar nu eu,... ingaimă fetița rușinată.
-știu, știu, am glumit.

contrariată de situație, dar mai ales de gluma nesărată a farmacistei, îi povestesc soțului întîmplarea. indignat de nesimțirea mamei, care după ce că și-a făcut de cap fără să se protejeze, n-a fost in stare să-și miște fundul și și-a trimis fetița (ma rog, exprimare nu chiar asa cenzurată:), a constatat că probabil n-are nicio greață s-o trimită și după prezervative. eu am încercat să mă gîndesc la motivul pentru care o mamă și-ar expune copilul la situația asta. știu cum e să nu ai timp, ca mamă. sa fi fost bolnavă, mă indoiesc, in situația dată. poate că mai avea un copil mic acasă, pe care nu avea cu cine să-l lase. e singurul motiv pe care l-aș accepta, cred. dar de ce nu l-a trimis pe cel cu care iși petrecuse noaptea ? poate plecase la lucru de dimineață ? nu știu. o să spuneți că sint cazuri dramatice în care parinții abuzează de copii, aici a fost ceva inofensiv. alți părinți își trimit copiii după băutură, droguri, îi vînd, cîte și mai cîte nenorociri.
cred că dacă farmacista i-ar fi spus fetiței ”uite, am găsit, dar să-i spui mamei să nu te mai trimită niciodată pe tine să cumperi asta”, ar fi fost o cu totul altă abordare a situației, și pentru cei implicați și pentru cei ce au asistat. eventual să-i fi scris și mamei un mesaj pe versoul bilețelului ei.

18 comentarii:

  1. ai perfecta dreptate, uite cum abuzul nu inseamna doar batai si injurii :(((

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am ramas prostita ca farmacista i-a dat medicamentul fetitei!
    De gluma proasta nici nu discut, e jenant.
    Dar oare nu s-a gandit daca prin absurd fetita aceia ar inghitii pastilele ?!
    O Doamne.
    Iar mama ei...de toata jena :((((

    RăspundețiȘtergere
  3. Farmacista NU trebuia sa-i dea medicamentul copilului. E complet neprofesional si ilegal, vai de capu' ei

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorry, dar eu aici sunt mai intoleranta, nu am intelegere nici pentru mama (putea gasi o solutie mai buna!!), nici pentru farmacista (n-au un cod deontologic? au voie sa vanda orice si oricui?)!!

    RăspundețiȘtergere
  5. wow....naspa rauuuu,nu trebuia sub nici o forma farmacista sau ce-o fi fost...sa-i elibereze medicamentul....hmmm...si de glumita nici vorba...total total neprofesional.:(

    RăspundețiȘtergere
  6. eu am incercat sa-mi imaginez un oarecare context salvator pt mama, refuz sa cred ca statea tolanita pe canapea in timp ce fetita ei ii lua pilule. ca de ex: poate sotul e sofer si a trecut pe acasa intre 2 curse, poate mai avea un bebelus cu febra acasa si pe care nu l-a putut scoate din casa pina la farmacie, poate judecind la rece, a 2-a zi, intre riscul de a ramine gravida si implicit sa ajunga sa faca un avort, sau sa trimita copila, a optat pt a 2-a varianta. poate asta a fost solutia ei cea mai buna. sau poate barbatul a silit-o sa faca sex neprotejat impotriva vointei ei, femei abuzate sint la tot pasul. daca ar fi scris pe biletul catre farmacista si ceva de genul ”imi cer scuze ca trimit fetita, stiu ca e un gest gresit dar nu am incotro, va rog sa ma ajutati, bla-bla”, ar fi fost mai putin condamnabila fapta ei ?
    necunoscind situatia, e greu sa facem acuzatii. fiecare stie ce ar/n-ar fi facut in situatia ei. eu sigur, n-as fi ajuns aici. si nici voi. in orice caz, farmacista a fost o vaca.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aici se da numai cu reteta de la medic numita pilula si in nici un caz minorilor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Incredibil! No comment, atat la adresa mamei, cat si la adresa farmacistei. Nashpa!

    RăspundețiȘtergere
  9. de rasu plansu! saracuta fetita iar farmacista e o cretina, cu tot simtul umorului penibili. de mama nu mai zic nimic, caut si eu scuze dar e de condamnat indiferenta care-i este justificarea. zic doamne fereste!

    RăspundețiȘtergere
  10. haha! Zici ca e un banc prost!
    Eu, totusi, cred in varianta cu abuzul. A venit barbatu', tac-pac si a plecat. A ramas ea cu trei copii si cu inca unu posibil. S-a descurcat si ea cum a putut.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-e rau... Da, auzi, intrebare de la mine, mama respectiva de facut "treaba" a putut, dar de deplasat la farmacie nu? Daca e un copil bolnav acasa, tie de-astea iti arde?!!! Asta ca sa zic ca orice scuza pentru a trimite un copil dupa pastile poate fi folosita si ca arma impotriva situatiei in care a pus bietul copil. Aici se dau la liber, fara prescriptie, dar trebuie sa ai minim 17 ani, adica implicit stii ce cumperi si la ce foloseste si iti asumi responsabilitatea...

    RăspundețiȘtergere
  12. @simona: pai daca a fost impotriva vointei ei? si poate copilul a facut febra de dimineata. zic si eu, sa nu privim cu ochelari de cal, e secolul tolerantei :)

    RăspundețiȘtergere
  13. nu stiu daca a spus ca-i pt mama, dar cu impresia asta am ramas. insa poti avea dreptate. atunci clar e impardonabil gestul celei care a trimis-o!

    RăspundețiȘtergere
  14. daca e pilula de a doua zi cand mai ai timp sa iei reteta de la doctor ? ha ?

    RăspundețiȘtergere
  15. @anonim: logic. insa in cazul asta s-a chestionat gestul femeii care a trimis copilul, nu reteta. cred ca in tarile civilizate exista totusi posibilitatea de-a se aloca reteta chiar si pt pilula resp. ori se prescrie in avans, ori sistemul merge asa rapid incit sa poti primi reteta la prima ora

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin