marți, 22 septembrie 2009

oamenu' si soraei

in vremea aceasta, copilul turuie. cite si mai cite, e un receptor foarte atent si dornic sa invete expresii noi si insolite. de exemplu, duminica dimineata a repetat de multe ori, in timp ce topaia pe pat "si eu vreau sa fac secs!"(evident, a prins o discutie intre doi adulti, in care se strecurase inofensiv expresia in cauza, nicidecum insotita de verbul "a vrea"). rizind in barbie, am incercat sa-l conving ca "si eu vreau sa fac sport" e corect, insa el nu, a tinut-o cu "secs, eu vreau secs". speram ca a uitat deocamdata.
in masina, ca toti copiii curiosi la virsta asta, asculta tot ce se spune la radio, tot ce se cinta, si mai vrea si explicatii : "de ce a spus oamenu' ala vinatoare ?","zombi, de ce spune fata aia zombi? ce inseamna zombi?".
progresele in privinta limbajului sint uimitoare, de la luna la luna, desi inca stilceste multe cuvinte, "r" nu spune, inlocuindu-l dupa caz cu diverse litere, inverseaza litere in cadrul aceluiasi cuvint ("guion" in loc de gunoi), are pronuntii aparte pt diverse cuvinte ("ipotoi" in loc de elicopter, "thathos" in loc de excavator, "ivis" in loc de nisip etc), e un pic sisit si vorbeste cu limba intre dinti (th,ts), crede despre anumite cuvinte ca sint subst proprii ("soraei"), dar intr-adevar amuzanta e topica "merge unde ipotoiu mare acum ?".
lui isi spune "podo" in continuare, desi stie sa zica si (mai aproape de) petru.

cum asta e un post promemoria mea, se cere si o continuare:

copilul mai are in vocabular si neologisme sau alte expresii nepotrivite virstei, dar e foarte amusant cind le rosteste, mai ales ca le foloseste corect: deci amusant, oribil, imenss, vai (de) mine, e mi(s)to, ce tare, aoleu...

luni, 21 septembrie 2009

mica observatie pe marginea unei schimbari de paradigma

ii dau dreptate unei prietene care spune, referindu-se la generatia celor care au acum 20-24 de ani, ca "tinerii astia s-au nascut obositi", orice mic efort li se pare o piatra de moara iar orice indatorire a virstei, o mare favoare. intr-adevar, multi dintre noi faceam mai multe la virsta lor, si fara sa ne plingem atit. probabil ca am fost ultima generatie de dupa revolutie care a prins tranzitia aceea lunga, in care s-a cam batut pasul pe loc. modalitatile noastre de distractie nu difereau mult de ale celor care au trait adolescenta in comunism. dar nu despre cum se distreaza tinerii in ziua de azi vreau sa scriu, pt ca e firesc sa fie o evolutie sau involutie, in orice caz, o continuitate, si nici n-as vrea sa incep sa dau exemple din viata mea, e enervat si pentru mine sa spun unui pusti "ce stii tu, ziua mergeam la fac. si noaptea lucram la aeroport". ma simt dintr-odata batrina si neintelegatoare. insa intilnesc tot mai multi tineri, in mijlocul adolescentei sau imediat dupa, total debusolati, fara chef si energie, aceeasi privire absenta cind vine vorba "unde vrei sa mergi la facultate", aceeasi lipsa de pasiuni. fara sa sune pompos, o lipsa a obiectului dorintei. fara sa sune sexist, la baieti am vazut ca e mai grav decit la fete. cum sa-i trezim pe copiii astia, sa le deschidem ochii ca trece viata pe linga ei in momentele cele mai frumoase, fara sa te dai pe tine drept exemplu, chiar si negativ ? dar oare are vreun sens ?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin