vineri, 18 februarie 2011

de la "de ce" la "cum" la 3 ani si 10 luni


primul "de che" l-a articulat la 2 ani si 2 luni si de atunci nu s-a mai oprit. intrebarile au devenit tot mai coerente, pe masura ce-i evolua limbajul, curiozitatile tot mai mari, pas in pas cu vocabularul, nevoia de a sti tot mai auto-impusa, odata cu virsta. in ultima vreme am remarcat ca nu mai e atit de interesant sa afle "de ce", ci "cum".

cum se nasc copiii ?
vreau sa vad cum creste un copil.
cum arata casele vechi ?
cum se poate rupe o masina (de politie) in doua ?
si aseara, chiar inainte de culcare: cum imbatrinesc oamenii ?

nu-i deloc de ris. cine are copii (ajunsi la virsa sa-si dea seama de asta) stie cat sint de intristati de ideea ca parintii lor imbatrinesc. si la fel si noi. mami, nu vreau sa ajungi babuta! am auzit nu o data. si cred ca si voi.
sa ne mai inveselim, un bonus cu alte vorbe de duh recente:
*
el: stii de ce nu trebuie sa lasi toata ziua luminile aprinse?
eu: de ce?
el: pentru ca mor copacii. cad.
*
mami, daca acoperi cu garnier (si inca un nume neinteligibil) acoperi firele albe!
dar ce-mi trebuie mie? eu am fire albe?
nu, pentru cind imbatrinesti (vesel ca a gasit solutia). si tati, poti sa-ti dai si tu cu garnier. dar sa-ti iei de baieti!
*
sint putin dezamagit.
de ce?
pentru ca paturica nu e albastra.
*
mă fâții.
*
mami, o plac foarte mult pe hana (pisica). si ea ma place.
*
hahaaa! ride cu putere si apoi explica: mi-a venit risul doar asa din git, fara motiv. ride in continuare.
*
mami, vrei sa ne jucam ?
da.
cu masinutele?
da.
uau, acum esti si tu mai activa!
*
de ce nu cadem daca pamintul se invirte? daca vine strada noastra in josul planetei, se dezlipeste si cade ?
*
nu mai stilceste cuvintele, demult. si totusi uneori mai scapa cite unul
văpaștie=prăpastie
vapiron=ferryboat

iata cum s-a "gatit" in masina, cu niste ochelari de soare de-ai mei de rezerva, aruncati pe bancheta din spate. apoi mi-a zis sa-i fac o poza, sa se vada si el cum arata :)

4 comentarii:

  1. Fenomenal, Petru! Gaza inca nu a ajuns la faza cu parintii imbatranesc si mor ci el crede ca ma fac candva la loc mica... "cand o sa fii tu iar mica"...

    RăspundețiȘtergere
  2. aaaaaa, cand voi fi eu iar mica si el maaare....

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici Robbie n-a prins faza cu imbatranitul, si l-am ferit deocamdata de subiect, la cat e de sensibil cred ca va fi o tragedie. Deocamdata a inceput sa-si dea seama ca si el si Mica cresc intr-un ritm constant, si se fac "mai mari", dar n-a facut saltul de la "mai mare" la "mai batran".
    Oh, si mai o ciudatenie. M-am pregatit de cand am nascut pentru avalansa de "de ce"-uri. Care nu a venit. Fiu-meu inca nu m-a intrebat niciodata "de ce?". Felul in care intreaba el: "mami, eu cred ca... Asa e?" adica imi expune teoria lui si ma intreaba daca s-a gandit bine sau nu. De unde dezvolt eu subiectul, in caz ca teoria lui e prea fantezista, si el mai puncteaza pe alocuri (ca sa-mi dau si eu seama daca a inteles sau nu). Mi se pare ciudat. Dar na, fiecare copil e diferit. Oricum, mi se pare ca Petru emite niste judecati foarte adanci pentru varsta lui. La Robbie inca ne luptam cu barierele de limbaj, se exprima tot mai bine si in romaneste, dar parca totusi limba lui primara e engleza. Si in engleza l-am auzit si pe el cu fraze auzite de pe la televizor (unele care suna exact ca Petru cu Garnier-ul), unele atat de haioase ca poate ar fi bine sa le mai consemnez... :-)))
    Si la capitolul stalceli, stam si noi muuuult mai bine, dar una persista si intotdeauna ne face sa radem: "mami, uite ce-ai cafut..." (in loc de facut)
    Pupam Petru!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ceska, si petru a avut perioada in care spunea ca el va creste mare si eu ma fac mica, si acum imi mai spune citeodata ca sint o bebelusa, sa-mi pun pampers :) eu ii zic "sper sa nu ajung" dar el se amuza tare :) la intrebarile lui, i-am explicat acum vreun an si mai bine ca si bunicii au fost bebelusi si cred ca a priceput un pic cum sta treaba
    asa ca, fii pe faza, evolutia lor e pe ffd

    @simona: cum sa fie ciudat, draguta? ar fi ciudat daca nu l-ar interesa nimic sub nicio forma :))) de aici, de departe, mi se pare normal ca lb primara sa fie engleza, felicitari !:)) pupam si noi

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin